Trygt samspil styrker hjernen: Hjernekemi og relationer

Trygt samspil styrker hjernen: Hjernekemi og relationer

🤝 Trygt samspil styrker hjernen: Hjernekemi og relationer

Når et barn føler sig trygt, elsket og mødt, sker der noget magisk i hjernen – noget, der ikke kan måles i præstationer eller karakterer, men som har enorm betydning for barnets trivsel, udvikling og modstandsdygtighed. Det handler om hjernekemi og neuronale forbindelser, og hvordan disse formes i samspil med trygge voksne.

Hjernen udvikles i relation

Hjernen er et socialt organ. Den formes i tæt kontakt med andre mennesker, især i de tidlige år, hvor barnet er allermest modtageligt for stimuli. Når en omsorgsperson trøster, smiler, spejler og regulerer barnets følelser, sendes beroligende signaler gennem barnets nervesystem – og langsomt lærer barnet selv at regulere sine følelser.

Oxytocin – kærlighedshormonet

Under trygt samspil frigives hormonet oxytocin. Det kaldes også for kramme-hormonet eller tillidshormonet, fordi det skaber følelser af ro, samhørighed og tryghed. Oxytocin dæmper stresshormonerne og gør det nemmere for barnet at lære og være i kontakt med sig selv og andre.

Neuronale forbindelser styrkes gennem gentagelse

Hver gang vi møder barnet med varme, tålmodighed og nærvær – især når det har det svært – styrkes forbindelser i hjernen, der handler om tillid, empati og selvregulering. Det betyder, at barnet over tid får lettere ved at håndtere frustration, uro og svære følelser, fordi det har lært det gennem samspillet med os.

Hvordan ser trygt samspil ud i hverdagen?

Når du sætter dig i barnets øjenhøjde og lytter uden at afbryde.

Når du hjælper med at sætte ord på følelser: “Du blev vred, fordi det var svært at vente – det kan jeg godt forstå.”

Når du regulerer dig selv først og dermed viser, hvordan man kan finde ro.

Når du tager imod barnets reaktioner med nysgerrighed i stedet for straf.

Ingen er perfekte – og det behøver vi heller ikke være

Det handler ikke om altid at gøre alting rigtigt. Tværtimod er det styrkende for relationen, når vi tør reparere efter en konflikt: “Det blev lidt for meget før – jeg er ked af, jeg blev så vred. Skal vi prøve igen?” Det lærer barnet, at relationer kan holde til uenighed og følelser – og at kærlighed er noget, der vender tilbage.

Tilbage til blog