Lær dit barn at læse February 25 2015, 3 Comments

 

Skal dit barn lære at læse, så er der flere ting man som forældre kan hjælpe med i hverdagen. En god ide er at inddrage barnet, når der fx skal skrives indkøbssedler, huskesedler, små beskeder eller lign. Fortæl barnet om, hvad der står, når I ser ord rundt omkring jer i jeres hverdag, på den måde vil barnet stille og roligt interessere sig mere og mere for hvad der står. I kan også sammen skrive små skilte til børneværelset, det kan være skilte hvor der fx står - biler, bamser, dukker, tøj osv. og så hænge det ved den hylde skiltet passer til.  

Her er nogle råd fra Kirsten Wangebo, pædagogisk konsulent i Videncenter for Læsning og Skrivning

  • Snak med læreren om, hvordan børnene lærer at læse i skolen, så du får en idé om, hvordan det foregår.
  • Brug 15 minutter hver dag på at læse med dit barn – også lørdag og søndag. Det behøver ikke være lektier – det kan også være andre bøger.
  • Undgå afbrydelser – dvs. sluk for radio, fjernsyn, mobiltelefoner og computere. Det er allerbedst at sidde med armen omkring barnet i sofaen, så læsningen bliver noget, I har i fællesskab. Dit barn kan også sidde og læse på køkkenbordet, mens du for eksempel skræller kartofler. Du skal bare udvise ’fokuseret opmærksomhed’. Barnet skal ikke opleve situationen som noget, der skal overstås.
  • Du skal ikke lege lærer og begynde at undervise, som du i sin tid blev undervist, da du gik i skole. For eksempel skal du lade være med at bede dit barn om at stave sig igennem svære ord.
  • Undgå at sige, at noget er forkert eller rigtigt. Hvis barnet ikke læser et ord korrekt, er det bedre at sige: »Det kunne der godt stå. Men prøv lige at læse forfra igen og se, hvad der også kunne stå.« Det gælder om at gøre barnet til en dygtig ’risk taker’, som tør komme med et godt bud. Det kan være, at der står »Se et føl« ved siden af et billede af en lille hest. Hvis barnet så læser »Se en hest« – hvilket jo er ret logisk – kan den voksne sige: »Ja, det kunne der sagtens have stået. Men prøv lige at se på det første bogstav. Hvilken lyd siger det?« Og hvis barnet ikke ved det, må den voksne sige det og hjælpe barnet på rette spor.
  • Det er en god idé at læse godnathistorie for sit barn. Når barnet begynder at kunne læse lidt, kan I forsigtigt bytte roller engang imellem, så barnet også læser lidt for dig.

 

Læs evt. også artiklen  Sådan giver du dit barn læseglæde