Fastelavn er mit navn..... February 12 2015, 0 Comments

 

Juubii! Nu er det snart fastelavn, og børnene skal klædes ud og have det skægt.

Men hvad betyder fastelavn egentlig, og hvorfor fester vi og slår katten af tønden?

Før i tiden var fastelavn en voksenfest, og ordet fastelavn kommer af det plattyske ord vastelavent, der betyder fasteaften og henviser til den 40 dages lange faste, som starter straks efter fastelavnstiden og varer til påske. Derfor drak, spiste og festede man alt hvad man kunne inden den lange faste. Men højtiden var ikke kun fest og farver, den har traditionelt også handlet om at bekæmpe ondskaben. 

Katten var engang et symbol på ondskab og ved at slå den ihjel i tønden, som man gjorde langt op i 1800-tallet, så blev ondskaben bogstaveligt talt slået ihjel, mente man.

På samme måde blev fastelavnsriset brugt til at slå de syndige tanker og dermed ondskaben ud af mennesket. Udklædning og masker havde derimod en dobbelt funktion. For både kunne de skræmme det onde væk, men de var også sjove.

Fastelavnsbollerne har derimod intet at gøre med hverken afskrækkelse eller morskab. De symboliserer blot en sidste chance inden påske for at få lidt lækkert at spise.

I dag er fastelavn en fest for børnene, hvor man kan bruge sin fantasi og ikke gå så meget op i gamle traditioner.

Vi har fundet nogle flotte og farverige eksempler på fastelavnsris, som I kan lave sammen med børnene. Og det behøver ikke at være dyrt og besværligt. Børnene vil elske det.

I kan fx bruge de brugte toilet/køkkenruller til at male på og lave figurer, piberensere til at forme ligesom du vil, farvede fjer, papir, pap, gavepapir, slik, tyld, sølvpapir og snor til at sætte tingene fast.

 

                   

 

Se dette seje hjemmelavede snegle kostume.  

Vil du se hvordan du laver det så tryk her kostume                            

       

Vil I se flere seje kostumer, så gå ind på Pinterest eller tryk på linket her kostumer

Rundt omkring i København bliver der afholdt fastelavnsfester, se her hvor nationalmuseet, statens museum for kunst,  kulturstationen vanløse, Zoo