Spis op! January 28 2015, 0 Comments

Rigtig mange forældre siger til deres børn at de skal spise op. Primært pga. frygt for fejlernæring, dårlige manerer, kræsenhed og frustrationen over, at maden igen går til spilde. Samtidig er det også en afmagt over, at børnene ikke vil spise det, som forældrene tror de har bedst af.  

Men som vi har skrevet i tidligere oplæg, så løser det ingen problemer at tvinge børn til at spise. De risikerer tværtimod at udvikle en spiseforstyrelse og, - eller måske ende som overvægtige, fordi de bliver opdraget til, at de aldrig må levne, selvom de ikke er sultne.   

Børn er så privilegerede, at være født med evnen til at lytte til kroppens behov. De spiser generelt ikke mere end kroppen har brug for. Det kunne vi voksne lære noget af. Så tvinger man børnene til at spise, når de er mætte, så risikerer man altså at ødelægge den evne de har til selv at føle efter. Husk på at børns maver ikke er så store, og de får generelt mange små snacks i løbet af en dag. Det kunne måske være et lille stykke brød om eftermiddagen, en halv gulerod, en æblebåd, og så lige et stykke agurk imens der bliver lavet aftensmad. Det er ikke så mærkeligt, at børnene ikke altid er rigtig sulte når aftensmaden serveres.

Er børnene ikke sultne når aftensmaden serveres, kan det desværre tit udvikle sig til en magtkamp, specielt hvis børnene oplever, at deres forældre prøver at tvinge dem til at spise. Det er en madkamp som forældrene som regel vil tabe, for man kan ikke tvinge barnet til at sluge maden. 

Jeg kan huske hvordan min mor "tvang" torskelevertran i mig, fordi det skulle være så sundt. Efter nogle få gange så opgav hun, og den dag i dag, kan jeg stadig væmmes ved tanken om torskelevertran. Dvs. oplever man en tvang tidligt i ens liv, så ligger det så dybt i en, at man forbinder det med noget negativt, selvom jeg dårligt nok smagte på det.

Der er ingen tvivl om, at måltidet er et følsomt område i relationen mellem forældre og børn, så det er vigtigt, at rammerne er så gode som muligt. Mange forældre er selv opdraget med at der skal spises op, før man måtte forlade bordet. Men husker I tilbage, så var det ikke særlig hyggeligt, at sidde og stirre på tallerkenen og stikke lidt til kartoflerne.

Børn spiser mad når de er sultne, og slik lige så tit de får lov :-)

Læs artiklerne:

Når dit barn ikke vil spise aftensmad             Ballade ved middagsbordet